Domov ALPINIZEM Kamenček na ven, vdolbinica kamenčka na notri, svedrovci (kaj je to?) in želve. Ali krajše Meteora!

Kamenček na ven, vdolbinica kamenčka na notri, svedrovci (kaj je to?) in želve. Ali krajše Meteora!

objavil Matej Ogorevc
45 views

7 dečkotov in 2 deklici nas je letošnje res dolge prvomajske praznike preživelo med številnimi stolpi Meteore. 10 dni je minilo kot bi mignil, morda tudi zato, ker smo na ciljni destinaciji preživeli le polovičko njih. Ostalo je predstavljala vožnja in plezalni dan v plezališču nadvse impozantne soteske Niševačka klisura (https://serbianclimbing.com/penjalista/prirodna/nisevacka-klisura-svrljig/). Aja … uvodoma pomemben podatek – vsega je kriv Urban B. Hvala Urban B., veseli smo, da si zakrivil tokratno plezalsko popotovanje! 😀

Petek, 26. april – četverica v prvem avtomobilu okoli poldneva odrine iz prestolnice. Da bo manj gužve na cesti. Ha, ha, ha … uro porabimo do Grosuplja, stojimo uro pred delavno zaporo na Hrvaškem, pa uro v gneči zaradi prometne nesreče in še eno uro na hrvaško-srbski meji. Namesto zvečer prispemo pod omenjeno plezališče pri naselju Niševac okoli 1. ponoči. Peterica v kombiju je imela podobno usodo, izključujoč gnetenje v koloni zaradi nesreče. Avtomobilisti prespimo v šotoru pod plezališčem, kombijaši nedaleč stran nekje ob cesti. Zjutraj se srečamo že v skalovju, od parkirišča/prenočevališča oddaljenem 5 minut (hoje). Iizjema je bil le Tomaž, ki se je iz zdravstvenih razlogov odločil za dnevni počitek in spoznavanje staroselske kulture.
Soteska Niševačka klisura nudi odličen plezalni ambient z raznolikimi smermi vseh težavnosti in orientiranosti. Pa še na sredi poti med Domžalami in Meteoro je. Brezplačno spanje na parkingu pod steno, smetnjak, kemični wc – predvsem pa totalen mir in poceni pir. Res priporočamo!

Tretji dan odbrzimo cilju nasproti. Avtomobilisti malo bolj zgodaj, kombisti po krajšem plezalskem dopoldnevu. Čakanje na meji in večerni prihod v kamp. Brzinsko rešimo stanovanjski problem in kot bi mignil naselimo šotorske (ne)premičnine. Naslednje jutro najprej skuhamo kavo in se zatopimo v vodničke. Ko po daljšem času le formiramo naveze in odrinemo iz kampa, se začnemo navduševati nad poponoma drugimi stvarmi.

Matematični avstralsko-slovenski par je v mestu in samostanu odkrival drugim skrite detajle:

Pisec je len in se mu ne da nedeljskega popoldneva namenjati pretiranemu opisovanju grškega dogajanja. Naj spregovorijo slike, tu pa tam pa tudi kak Ogotov komentar.

Presekajmo z nekaj krajinskimi podobami:

No še tole … imeli smo prastare vodničke. 2/3 posedujoče literature sta bili starejši od vseh, z izjemo najstarejšega in najmodrejšega. K sreči sta z, za prste ene roke sončevih vrtljajev mlajšim pobudnikom plezalnega tripa že drugi dan doživela eureko ob odkritju novega vodnička z letnico 2023. In svet je postal spet lep! Ta, nadvse nov in koristen skupek celuloze, bo skupaj s planinskim zemljevidom območja kmalu obogatil društveno knjižnico.😻

(Nepopoln) seznam vzponov*:

 • Southwestern Ridge, V, 150 m, Ambaria, Brett, Vesna & Matej, Urška
 • Hawk’s Eye, VI-, 110 m, Guardian of the Holy Spirit, Brett, Vesna, Urška & Urban, Gašper, Juš
 • Pillar of Rain, V+, 135 m, Doupiani, Brett, Vesna, Matej
 • Turtle’s Path, V, 170 m, Ambaria, Brett, Vesna, Urška
 • White Cat, Black Cat, VI, 205 m, Cloud’s Wall, Brett, Tilen
 • Pilgrim’s Path, VI, 170 m, Ambaria, Urban, Tomaž & Brett, Tilen, Juš
 • Pindoskante, V, 160 m, Kastrakiturm, Matej, Tilen
 • Nightmare, VI-, 120 m, Doupiani, Matej, Tilen
 • Butterfly, VII-, 120 m, Ypsilotera, Matej, Urban
 • Missing Link, VII-, 120 m, Ypsilotera, Matej, Urban
 • Eastern Ridge, VI+, 125 m, Doupiani, Urban, Tomaž
 • Pillar of Dreams, V+, 250 m, Holy Spirit, Urban, Gašper, Tomaž

* vzponi niso našteti kronološko. Če je smer plezalo več navez, so naveze ločene s simbolom &. Nekaj je bilo tudi poizkusov v drugih smereh, ki pa niso našteti.

“Počitek je del treninga😴” ali SND, mlajšim odraslim poznano kot Spoznavanje narave in družbe🧐

Čakaj malo … kdo je zdaj pravi?🤭 Tisti, ki bo več povedal.🤣

Juš je rest day vzel zelo resno.🥱

YT navodila?🤔

Ob odhodu smo zgledali takole …

… ampak smo rekli, da še pridemo🥳.

Hvala ekipi za super preživeto desetnijo dni, Zeusu⚡ za lepo in suho vreme, ferajnu pa za finančni prispevek.🙌

 

Zapisal Ogo, fotografirali vsi udeleženci in udeleženki.

Naroči se na obvestila
Obvesti o
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments