Domov ALPINIZEM Castor 4228m

Castor 4228m

objavil Franci Stare
94 views

Evo pa je dozorelo da objavim prispevek. Dobro da sem imel okvirno spisanega, drugače bi bila bolj kriza.

Imeli smo plane za Gran Paradiso in Mont Blanc. A zadnji trenutek zaradi zmanjšanja prijavljenih smo se odločili za en vrh in to je CASTOR. Castor je gora v Peninskih Alpah na meji med Valaisom v Švici in dolino Aoste v Italiji. Je višji od para dvojčkov, drugi je Pollux, poimenovan po dvojčkih iz rimske mitologije. Castorjev vrh je na nadmorski višini 4223 m in leži med Breithornom in Monte Roso.

Osem se nas je v soboto zgodaj zjutraj (7 okt. 2023)odpeljalo  na izhodiščno točko staffal ,Gressoney na višini 1860 mnv.  Po dolgi vožnji (7 ur) smo se z izhodišča okoli 13 ure s težkimi ruzaki odpravili proti koči Rifugio qintino al felik na nadmorski višini 3585.Do omenjenega koče smo rabili štiri ure in pol s pavzami. Do 3000 vm nam vročina ni čisto nič prizanašala, kot julija na morju. Vse nas je presenetila zimska soba. Imela je namreč vso posodo za kuhanje šporget, kavč, mizo klopi, plin…Pravi hotel. Takoj smo zakurili drva v “Gašperčku” in odšli po vodo do ledenika ki ga popoldanski sonček toliko odtaja da nastane mali potoček.. Z vodo smo skuhali čaj in naredili zaloge za drugi dan, ob šporgetu smo modrovali v trdo temo. Potem je en pa po en zlezel v svojo spalko  saj smo se zmenili da štartamo ob 6 uri zjutraj. Spali smo bolj slabo, višina naredi svoje. Ob 6 uri smo v jasnem mrzlem jutru štartali z Čelkami na glavi čez ledenik. Z višino se je stopnjeval veter kakor je bilo napovedano (naj bi bilo -11 stopinj z 30 kmh. vetrom. Občutek mraza -19 stopinj) Vreme je bilo brez oblačka sneg dober ,tudi oster greben na koncu je dal dodaten  čar . Po 750 mnv. in 2.5 ure smo prispeli na vrh Castorja 4226 mnv. Na vrhu nismo neki  modrovali (veter). Hitro smo se poslikali, občudovali sosednje “Matterhorne” in sestopili nazaj do koče. Tam smo pobrali spalke in nujno kramo in s hitrim korakom do avta v dolino. Med hojo so se delali plani za naslednje vzpone na sosednje šteritisočake. Ko smo prišli do avta smo se hitro posedli in pripravili na dolgo vožnjo proti domu.  Pot je hitro minili v raznovrstnih  debatah in o utrinkih iz castorja..

Na izletu smo bili Gašper V., Janez K. ,Grega C. ,Niko M. Dejan M. Urban,Primož B.  In Franci S. Tako se je zaključila naša “odprava”

Štirje smo tudi postavili lastni višinski rekord ki upam da nebo dolgo zdržal.

Štart čez ledenikPo vodo na ledenikGreben pod kočo Rifugio Quintino Sella al FelikGreben pod vrhomRazgled iz vrhaModrovanjeledenik iz kočePavzaGreben pod vrhomzimska sobaKurjačiIz vrha paše počitekzačetek tureSkupna na vrhuMajhno jezero med potjoPriprave za začetek Tehtanje kaj vzeti sabo in kaj ne??

 

 

Naroči se na obvestila
Obvesti o
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments