Plazovni tečaj

objavil Vid Felicijan
189 views

V soboto, 21.1.2022, smo se tečajniki alpinistične šole in še nekaj članov domžalskega Alpinističnega odseka zbrali na parkirišču v Završnici. Pihalo je kot za stavo, ko smo se odpravljali proti koči pri izviru Završnice. Turnim smučarjem je bil vzpon lažji kot pešakom, saj se je zaradi ogromne količine novega snega zelo udiralo. Po malici v koči smo začeli s plazovnimi vajami, Miha Habjan nam je za začetek pokazal, kako se dela prerez snežne odeje. Nato smo vadili odkop zasutega, sledila je »tekma« v odkopavanju, kjer smo štopali, katera skupina bo najhitrejša. Na koncu je sledilo še sondiranje, kjer smo preizkušali, kako se s sondo občuti, če zadeneš ponesrečenca, nahrbtnik, kamen, lopato,… Na toplem v koči je sledila analiza ter Mihovo predavanje.

Drugi dan smo se osredotočali na iskanje z žolno. Izvedli smo tudi cel postopek reševanja, le da smo namesto ponesrečencev iskali zakopane nahrbtnike. Po koncu vaj smo se zadnjič zbrali v koči, kjer smo analizirali vaje.

Nato pa je sledil spust v dolino, nam turnim smučarjem se je vriskalo, saj je bilo ne zvoženega pršiča ogromno. Proti koncu spusta smo si dali smučke na hrbet (dolžina smučanja je bila odvisna od tega, koliko je bilo smučarju škoda dilc) in odšli peš do avtov.

Na plazovnem tečaju smo se naučili veliko novih in uporabnih stvari, ki jih je treba v hribih obvladati brez napak, saj so od tega odvisna človeška življenja. Hvala Mihu za štiri zelo zanimive dni, posvečene plazovni varnosti.

Naroči se na obvestila
Obvesti o
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments