Domov ALPINIZEM V deželi Winnetou-ja

V deželi Winnetou-ja

objavil Lana Sladič
357 views

Minuli vikend smo se odpravili v deželo apaškega poglavarja Winnetou-ja. Seveda ne v kakšen indijanski rezervat v Severno Ameriko, pač pa v Tulove grede in Paklenico, kjer so v šestdesetih letih snemali filme o tem priljubljenem liku Karla Maya.

Bernard, Ana, Urban in moja malenkost smo prvi plezalni dan namenili Tulovim gredam. Gre za slikovite stolpe nad tunelom Sv. Roka sredi hrvaškega Velebita, ki so bili v devetdesetih letih priča bratomorni vojni. Območje je zdaj očiščeno min, tako da s(m)o v zadnjih letih tja spet začeli zahajati plezalci. Plezali smo Tulovo smer (III, 270m) in Botaniko (V/IV, 270m) in se nato podružili še z redkimi svedrovci na tem območju, saj je v zadnjem obdobju prav pod vrhom stolpov nastalo tudi nekaj frikovskih smeri. Sestop iz vrha je mogoč po lahki planinski poti, ki v pol ure hoda pripelje nazaj na izhodišče.

Raziskovalni del odpravice je bil končan. Konec dneva smo se napotili proti Staremu gradu, kjer smo se naslednje tri dni predajali pakleniškemu soncu. Srečali smo tudi Jasno in Andreja, najrednejša obiskovalca Paklenice iz našega ferajna. Gneča v stenah je bila zmerna, kar pa ne moremo trditi za burjo, ki je odpihnila še zadovoljivejšo bero vzponov.

Naroči se na obvestila
Obvesti o
0 Komentarji
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments