Domov ALPINIZEMNovice Preplezana Dolenjska

Preplezana Dolenjska

objavil Barbara Bajcer
463 views

Ker je bilo treba porabit tako lanski dopust kot turistične bone, sva se s Petrom prejšnji teden odpravila raziskovat Dolenjsko. Čeprav je ta del države slabo pokrit s plezališči, nama je uspelo v hudi vročini obiskati 3. Mogoče pa spodnji zapis spodbudi še koga drugega k raziskovanju.

 

Plezališče Mačkovec (po domače Mačkúc)

Plezališča ni v vodničku, skica smeri in opis sta dostopna na https://www.ao-nm.si/plezalisca/plezalisce-mackovec/. Dostop do smeri je z abseilom (zajla okoli drevesa, ki obenem služi tudi kot štant za desni del plezališča). Smeri so solidno opremljene (med svedrovci se najde tudi par klinov). Nekatere znajo biti težke za svojo oceno. Leve smeri nad vodo se splača plezati na toprope, da je lahko varovalec na kopnem in ni problemov z vrvjo v vodi.

Plezališče je ob vodi in v senci, tako da vročina ni bila problematična. Kljub vodi ni nobenih komarjev. Bonus opcija: skok v reko Krko po končanem plezanju 🙂

 

Plezališče Armeško

Če smo politično korektni, je to že na štajerski strani reke Save 😀 V celem plezališču sva srečala 1 navezo, ki je povedala, da je čez vikend tu vedno grozna gužva. Je za razumet, saj je edino plezališče v teh koncih, stena je pa res super. Veliko dobrih lukenj za stopit in primit, so pa že lažje smeri lahko malo nagnjene in posledično težke za svojo oceno.

Zelo lepo urejeno plezališče, večinoma v senci.

 

Plezališče Luknja

Tudi če že prej prebereš, da so ocene navite, te skala preseneti 😀 En kratek 4c za ogrevanja? Zbije ego na tla 🙁 Daljše smeri imajo bolj realne ocene, kratke smeri so zelo zelo podcenjene. V malo boljšo voljo naju spravijo lokalci, ki potrdijo to trditev. Obenem svetujejo obisk plezališča Damelj v Beli krajini. Naslednji izlet … 🙂

Plezališče je super urejeno, v senci, z minuto dostopa.

 

Gorenjski bonus

Za bonus sva se včeraj šla hladit nekaj sto metrov višje, v plezališče Planina pod Golico. 15 minut dostopa v hrib, vendar je vredno! Prijetne temperature, senca, tišina in mir. Smeri so zelo lepo opremljene (gostota svedrovcev občasno spominja na PCL). Deli skale so lahko krušljivi ali votli, ampak tega ni veliko. Vseeno čelada ne škodi.

Veliko lažjih smeri, ki so primerno ocenjene. Skupaj z gosto navrtanostjo super za začetnike 🙂

 

Aja, za naslovko pa 1271. martinček, ki nama je prekrižal pot prejšnji teden 😛

Naroči se na obvestila
Obvesti o
0 Komentarji
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments