Domov Izpostavljeno Stene Karnijskih alp

Stene Karnijskih alp

objavil Maja Šuštar Habjan
1,3K views

Prejšnji vikend (31.8.-1.9.) smo se člani AO Domžale podali na raziskovalno misijo odkrivanja Karnijskih alp. Bazo smo si uredili v mladinskem centru alpinistične organizacije v mestecu Mauthen. Ta center poznamo že od prej, saj se tam vsako leto odvija avstrijsko državno prvenstvo v lednem plezanju. Vseeno pa nas je najem prenočišč tam presenetil – poleg ključa od skupnih ležišč nam je prijazni gospod Sepp na uporabo odstopil celoten kompleks, z gostilnico (pipca s točenim pivom je bila polna! 😀 pa tudi klobase so bile odlične), plezalno steno, drytooling stolpom, igriščem za odbojko, adrenalinskim parkom, bazenom, skratka ni da ni… Vse to le za 9 evrov po glavi! 🙂

No, če se vrnemo na plezanje… Izhodišče do naših smeri je bil prelaz Plöckenpass, 15 minut vožnje z avtom iz našega izhodišča. Področje ponuja večinoma navrtane in polnavrtane smeri, z dostopom 5 do 45 minut, prave klasike pa se nahajajo višje v pobočju Coglians, do koder je 2 do 3 uri hoje. Ker je bila napoved za oba dneva kisla, smo se odločili, da napademo zgolj bližnje področje Plöckenpassa, s krajšimi dostopi in možnostjo hitrega umika s stene (ki smo ga nekateri z velikim olajšanjem uporabili ob prvih kapljah dežja :D).

Plezalni izkupiček je bil naslednji. Sobota: Pal Piccolo – Pilasto ovest: Spigolo De Infanti, 5a, 240m (Vinko, Miha, Meta, Urban, Urška, Vesna); L’Esteta e il Biottico, 6b+, 200m (Džoni, Tanja, Terko). Nedelja: Pal Piccolo – Pilasto ovest: Spigolo De Infanti, 5a, 240m (Pečjaki – Andrej, Jasna, Maja). Placche Val di Colina: De Infanti, 5a, 90m (Vinko, Miha, Matej, Urška, Vesna). Spallone sud-est del Cellon: Bella Venexia, 6a, 165m (Džoni, Tanja, Urban, Terko). Ocene se nekoliko razlikujejo od vodnička do vodnička, zgoraj zapisane so kot v novem vodničku – Alpi Carniche Occidentali. Predvsem pa so ocene precej navite! Zares nas je težavnost, ki jo ponujajo te stene, kar precej presenetila, tudi za 5a se je bilo potrebno potruditi bolj, kot smo vajeni iz naših sten. Razlika napram našim stenam pa je tudi super kompaktnost kamenine Karnijcev. Zaradi tega se v to področje vsekakor še vrnemo!

Zaključki dvodnevnega tabora so sledeči. 1) V Karnijce se splača, ker so blizu, ker je skala kompaktna in ker pivo teče v potokih 😉 2) S karnijskimi ocenami ni šale, treba bo trenirat! 3) Druženje je bilo super, komaj čakamo naslednji tabor!

Povezava do fotogalerije, v katero smo prispevali vsi udeleženi: https://drive.google.com/open?id=1-jtmRRkbRAHWNPgAEd1H2sgaRIi-PaX5

Naroči se na obvestila
Obvesti o
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments