Domov Izpostavljeno Šuštarjeva in Hrast tretja v skupni razvrstitvi evropskega pokala v lednem plezanju

Šuštarjeva in Hrast tretja v skupni razvrstitvi evropskega pokala v lednem plezanju

objavil Matej Ogorevc
692 views
V nedeljo, 3. marca 2019, je na severu Finske, v mestu Oulu, potekala sklepna tekma evropskega pokala v lednem plezanju. Tja se je odpravila tričlanska slovenska ekipa – Jaka Hrast (AO PD Domžale), Miha Habjan (Akademski AO) in Maja Šuštar (AO PD Domžale), predstavniki, ki so po predhodnih tekmah tudi najvišje kotirali v skupni razvrstitvi evropskega pokala.
Tekmovanje je potekalo v sklopu razširjene prireditve, mesto Oulu je namreč dan pred tem organiziralo svetovno mladinsko prvenstvo v lednem plezanju, kjer pa žal ni bilo slovenskih predstavnikov. Ravno zaradi združevanja obeh tekmovanj pa je bila na tokratni tekmi evropskega pokala tekmovalna zasedba močnejša kot kadarkoli doslej, tekme se je udeležilo kar 51 tekmovalcev in 27 tekmovalk, ob čemur so nastopili tudi običajni finalisti tekem svetovnega pokala. Slovenska ekipa si po bolezenskem vzdušju v mesecih poprej ni obetala najbolj vrhunskih rezultatov na sami tekmi. Pričakovali pa so odličja v skupni razvrstitvi pokala in to jim je tudi uspelo!Vsi trije tekmovalci so pokazali odlično borbo v obeh kvalifikacijskih smereh, ki sta bili enaki za moške in ženske, časovna omejitev pa je bila zelo kratka, tekmovalci so imeli za vsako smer na razpolago le 4 minute. Jaka je prvo, manj previsno smer, preplezal do vrha, v drugi, zahtevnejši smeri, pa mu je za dosego vrha zmanjkalo le nekaj sekund za vpetje zadnje vponke na vrhu smeri, s čimer pa je izgubil možnost po nadaljnjem nastopu v finalu, zasedel je 10. mesto. Mihu je v prvi smeri potekel čas tik pod vrhom, v drugi smeri pa se je dobro boril s previsom, kjer mu je prav tako zmanjkalo časa, na koncu je zasedel 25. mesto. Maji je v prvi smeri potekel čas v zgornji tretjini smeri, v drugi smeri pa je zaradi zdrsa takoj na začetku morala ponovno štartati, čas ji je tako potekel že na polovici smeri. Vseeno pa je na koncu pristala tik na robu finala, na 9. mestu.

Kljub ne najbolj uspelim nastopom v Ouluju pa so naši trije tekmovalci v skupni razvrstitvi evropskega pokala 2018/19 dosegli vrhunske uvrstitve. Jaki Hrastu se je kljub napakam v finalnih smereh v Bernu in Žilini obrestovala udeležba na vseh 4 tekmah evropskega pokala, zbral je zadostno število točk, da je z zmagovalnega odra izrinil nekaj sotekmovalcev in tako zasedel odlično 3. mesto (133 točk). Zmaga pokala je pripadla Francozu Louni Ledevantu (200 točk), drugi je bil Švicar Nicolay Primerov (165 točk). Jaka je svoj dosežek letošnje sezone strnil z naslednjimi besedami: “S svojo sezono v evropskem pokalu sem zadovoljen, žal mi je le za odvečne napake v finalnih smereh nekaterih tekem. Verjetno je temu botroval problem s tremo, saj sem bil na tekmah v Bernu in Žilini po kvalifikacijah na prvem mestu. V naslednji sezoni bo očitno potrebno delati tudi na psihičnih pripravah. Na Finskem sem bil zadovoljen z nastopom, saj so mi v močni konkurenci zmanjkale le 3 sekunde do finala, kljub enomesečnem premoru na treningih. Vsekakor pa sem zelo zadovoljen s skupno uvrstitvijo v evropskem pokalu.”

Miha Habjan, ki je kot edini moški tekmovalec v letošnji sezoni stopil na zmagovalni oder posamične tekme (3. mesto v Žilini), ga je skupni seštevek treh tekmovanj popeljal na končno 10. mesto (95 točk). Dosežek svoje debitantne sezone je opisal takole: “Glede na to, da sem se s tem športom začel ukvarjati novembra lani, moram biti verjetno zadovoljen s tekmovalnim izkopičkom. Na vsaki tekmi sem se učil in se skozi tekmovalno sezono plezalno razvijal, celoten proces je bil zelo motivacijski in izpolnjujoč, ob vse močnejši konkurenci pa je možnosti za napredek še kar veliko. Škoda le, da za ta šport ni zainteresirane več mladine, ki bi okrepila slovensko zasedbo.” Med moškimi predstavniki je z obiskoma le dveh tekem izvrstno uvrstitev dosegel tudi Vili Guček (AS Špaltna Hrastnik), ki je bil 13. (81 točk), Edvin Nepužlan (AO Železničar) je bil 25. (44 točk).

 

Tudi v ženski kategoriji so Slovenci s tekmovalnja odnesli odličje. Maja Šuštar je predvsem na račun zmage v Žilini in dobre uvrstitve v Domžalah v skupnem seštevku zasedla odlično tretje mesto (192 točk). Zmagala je Švicarka Sina Goetz (300 točk) pred drugouvrščeno Francozinjo Marion Thomas (225 točk). Maja je zadnjo tekmo komentirala s sledečimi besedami: “Tekme v Ouluju se zaradi zdravstvenih težav in daljše plezalne pavze sprva sploh nisem nameravala udeležiti. Ker pa nisem mogla preklicati letalske karte, sem se odločila poskusiti kljub pomanjkljivi formi. S svojim nastopom v Ouluju sem zelo zadovoljna, saj sem se v obeh smereh borila do zadnjega atoma moči, vesela pa sem tudi, da je moja uvrstitev zadostovala, da sem obdržala stopničke v skupni razvrstitvi evropskega pokala.” Tudi ostale tri Slovenke so v letošnji sezoni priplezale odlične uvrstitve, z udeležbo na zgolj dveh tekmovanjih je bila 10. Nadja Korinšek (PD Trbovlje – 92 točk), 11. Katja Brunec (PD Kranj – 84 točk) in 20. Katja Jurjovec (PD Celje Matica – 40 točk).

Končni skupni rezultati:

Iskrene čestitke!

 

Vir: www.pzs.si

Naroči se na obvestila
Obvesti o
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments