Domov Izpostavljeno Kaminska v Zadnji Mojstrovki

Kaminska v Zadnji Mojstrovki

objavil Urban Bolta
1,4K views

Vsakdo ki se je že kdaj spogledoval s steno Velike in Zadnje Mojstrovke, mu je zagotovo v oči padla linija levo od Stebra revežev, kjer je kamin globoko zarezal v steno in ustvaril očitno plezalno linijo – Kaminsko smer, katere nastanek datira v davno leto 1934.

Očitna linija: zajeda v srednjem in globok kamin v zgornjem delu severne stene Zadnje Mojstovke

V nedeljo smo se nad dolino Tamar klatili Barbara, Gregor in jaz. Začetek Kaminske smeri je lažji in estetsko zaostaja za nadaljevanjem, srednji del smeri poteka po strmi (na detajlu previsni) zajedi, zgoraj pa sledijo 3-4 raztežaji plezanja po globokem kaminu. Kljub sončnemu vremenu in nekajdnevnim visokim temperaturam je bilo nekaj ključnih mest še mokrih, zato v smer nikakor po dežju. Kjer se plezarija spogleduje s peto stopnjo, je moč zapaziti nekaj klinov, drugje je bilo potrebno vihteti kladivo. V zgornjem IV+ raztežaju prav pride kakšen “joker” v obliki metulja BD3, še bolje pa bi bilo za pasom imeti dva ali tri podobne velikane.

Kljub temu da skala mestoma ni najboljša, prava lepotica od smeri in če dodam še nekaj osebne note, uspešen zaključek mini plezalskega dopusta, v katerem sva z Gregorjem v četrtek v Mangartu splezala novo linijo (Jazbec, V/III-IV, 260m), dan kasneje pa sem po smeri Bučer-Kristan pristopil še na divji in samotni vrh Malega Oltarja. Life is good! 🙂

Kaminska smer: V/IV-V, 500m, plezali Gregor Klančar (AO Novo mesto), Barbara, Urban

Naroči se na obvestila
Obvesti o
0 Komentarji
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments