Domov ALPINIZEM Novembrska krška avantura alpinistične šole 22/23

Novembrska krška avantura alpinistične šole 22/23

objavil Matej Ogorevc
148 views

Z zamikom letnega časa je le prišlo do mene poročilo novembrske akcije alpinistične šole. Od petka do nedelje smo večere in noči preživeli v za soliden denar solidnih mobilnih hiškah nekega kampa pri mestu Krk. Podnevi pa smo se kratkočasili v “pečinah” Stupnega čela. Se vam ne sanja, kje to je? Niste edini –  tudi jaz sem na te stene pred leti naletel čisto po naključju med brskanjem po plezanje.net (https://www.plezanje.net/alpinizem/stena/stupno-celo-juzna-stena).

Predenj predam prostor Saši, naj izpostavim, da je teren idealen za vežbanje vsega mogočega, kar nam pride prav med plezanjem (klasičnih) alpinističnih smeri. Mnogo špranj za kline, mnogo za zatiče, tudi metulji so lepo leteli v špranje skalovja. Zahtevnost plezanja pa minimalna, kar pomeni, da se človek res lahko skoncentrira na zabijanje in zatikanje. Vseeno pa prvih nekaj deset metrov smeri postreže z naklonino, v kateri se človek že kar rad priveže. Tečajnik še toliko bolj. Na kratko s strani vodje šole – mir (beri popolno samoto), lep teren s čvrsto (in hudičevo ostro) skalo, perfekten ambient (če odmislimo duh morja je močna burja poskrbela za skoraj alpsko vzdušje), super tečajnice in tečajniki in ”strokovno spremstvo”. Težko bi se želel več! Mogoče spremstva, ampak to je že zadeva za drugo priliko …

PS: že v štartu sta dve navezi zlezli rumeno ”prvenstveno” linijo (III+) – ena z leve, druga z desne. Takoj za prvopristopniki je bil narejen že solo vzpon.  😉 Ta šola je bila res huda! 😀

Zdaj pa … Saša, povej. 😉

Preko alpinistične šole Domžale 2022 smo se v času med 4. in 6. novembrom 2022 odpravili na vikend izlet na otok Krk. Namen izleta je bil izpopolnjevanje veščin samostojnega (a nadzorovanega) plezanja neopremljenih/klasičnih smeri. Tečajniki smo bili razporejeni v enakovredne naveze, kjer je bil prvi v navezi v vlogi plezalca, ki ga je spremljal izkušen spremljevalec, ki je nadziral pravilnost in kakovost izvedbe sidrišč ter vmesnega varovanja.

Plezanje je potekalo po grebenih nad Staro Baško, in sicer na lahkih smereh,  I., II. ali III. težavnostne stopnje, s posameznim detajlom ali dvema okoli slabe IV. Tečajniki smo na tem izletu pridobivali izkušnje in znanja o samostojnem plezanju neopremljenih/klasičnih smeri, ter se učili o ustrezni pripravi na smer, ki jo želimo ‘napasti’. Slednje je vključevalo branje skic in opisov smeri ter dostopov.

Med izletom na otoku Krk smo se tečajniki učili tudi izdelave in uporabnosti vozlov, ki so nujno potrebni za učinkovito uporabo varovalnih pripomočkov ter varno gibanje naveze v steni. S pridobljenim znanjem smo lahko bolj samozavestno in varno plezali. Skupaj smo preživeli prijeten vikend na otoku Krk in se vrnili domov z novim znanjem in izkušnjami.

Saša Škof

 

Naroči se na obvestila
Obvesti o
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments