Domov Izpostavljeno Stara duša – Mangart

Stara duša – Mangart

objavil Urban Bolta
1,2K views

V sredo sva se z Gregorjem vrnila pod zahodna steno Mangarta, kjer sva splezala novo linijo: Stara duša.

Gregorjev tekst iz strani AO Novo mesto:

Ob zadnjem obisku stene, sva si spodaj ogledovala linijo, prišla do zaključka, da sama smer je definitivno splezljiva, le vstop zna bit malce začinjen….motila sva se.

Zadeva je sila preprosta, z Urbanom se slišiva, mi reče, ej, med tednom bo lep vreme, kaj praviš, vzameva dopust in izkoristiva to redko, od jeseni poslano priložnost. Le kako bi se ji odrekel.

Pa le povprašam, kaj bi pa šla, Urban prevzame iniciativo: kaj pa tista linijo, ki si jo zadnjič poslal, saj vsaj vstop je že ogledan, a bi se šla mau j****? Le kdo tega rad ne počne….

V sredo kreneva ob človeški uri. Pristop do stene je več kot poznan.

Vstop je po predvidevanjih začinjen, previs, v katerem pa sta ostala 2 dobra klina na ključnem mestu in nato nekoliko lažje nadaljevanje po poči. Ta se postavi pokonci in težave se začnejo, nekaj negativnih oprimkov, trava, a Urban si je zastavil cilj, da danes, pa ne mečemo puške v koruzo in že na štantu debatirava, kako mora bit pa sedaj nekoliko lažje….zmotno, smer preseneti in useka kot je treba. Izstop iz poči je še najbolj podoben ozki zajedi in izgleda lep, zaplezam in si rečem, saj gre, dober klin, naprej, tu pa se ustavi, dobrih oprimkov zmanjka, telo želi, glava ne da, saj je varovanje vprašljivo, zabijem slab klin in se poslužim tehnike….nekaj globokih vdihov in ponovno sva združena na pogojno udobnem stojišču. Nadaljuje Urban, po nekaj 10 metrih lepe plezarije zaslišim zvok veselja, iz hudega sva ven.
Naprej po lepih in naravnih prehodih do roba stene.

Smer je prvih 110m zelo zanimiva, varovanje se večino uredi s klini, na ključnih mestih so tudi ostali. Po preplezani poči, te čaka uživaško nadaljevanje.

Po dobrih 6h urah plezanja nastane nova smer: Stara duša, VI+, VI A1/V, 240 m, 6h
12.9.2018 plezala Gregor Klančar (AO Novo mesto) in Urban Bolta

Ime, pa samo po sebi odraža, tako najin pristop kot tudi način plezanja, zatorej hvala vsem starim dušam, zaradi katerih sva navdihnjena.

Naroči se na obvestila
Obvesti o
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments